Varkenshaas met appel en cider

Varkenshaas of rollade, lekker voor het weekend
500 gram varkenshaas
1 ui fijngesnipperd
1 zure appel
1 flesje cider 0.33 cl
1 groentebouillontablet verkruimeld
1 bekertje creme fraiche
50 gram boter
mespunt boter
peper en zout
aluminiumfolie

Bereidingstijd: 20 minuten, laat het varkensvlees eerst even op (kamer)temperatuur komen, gebruik nooit luxe vlees direct uit de koelkast.
Benodigdheden: een stoofpan, een koekenpan en een vleestang
Voor 4 personen

Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Zet de stoofpan op het vuur en laat in de pan 50 gram boter smelten. Schroei het vlees dicht in de hete boter en voeg de fijngesnipperde ui toe, zet het vuur laag.
Doe de cider en het verkruimelde groentebouillontablet erbij en laat voor ca. 15 minuten stoven met de deksel schuin op de pan.
Haal de varkenshaas uit de pan en houd deze onder aluminumfolie warm. Voeg bij het stoofvocht de cremefraiche toe, maak het geheel op smaak met peper en zout en laat dit inkoken tot een saus.
Ondertussen de appel schillen en deze in partjes snijden van 1 cm breed. Zet de koekepan op het vuur, laat de boter heet worden en bak hierin appelpartjes tot ze zacht zijn.
Snijd de varkenshaas in plakken, en leg op elk bord een paar plakken. Leg daarop enkele partjes appel en schenk hier 2 grote lepels van de saus overheen.
Serveer de varkenshaas met gebakken krieltjes of aardappelschijfjes en groente naar keuze (bijvoorbeeld speziebonen, rode kool, rode bietjes)

Met varkensfiletrollade
1 mooie varkensfiletrollade (ca. 700 gram)
2 uien in reepjes gesneden
1 zure appel
1 flesje cider 0.33 cl
1 groentebouillontablet verkruimeld
1 bekertje creme fraiche
50 gram boter
mespunt boter
peper en zout
aluminiumfolie

Bereidingstijd 60 minuten (haal de rollade 30 minuten vooraf uit de koelkast)
Benodigdheden: een braadpan, een koekenpan en een vleestang
Voor 4 personen

Varkensfiletrollade heeft een langere gaartijd nodig dan varkenshaas.

Zet de pan op het vuur en verhit de boter. Bak de rollade in de hete boter in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Haal de rollade uit de pan en leg deze even apart. Fruit in de overgebleven boter de ui en blus het af met de cider. Voeg hierbij het verkruimelde groentebouillontablet en naar smaak de peper en zout. Leg de rollade terug bij de ui en cider en leg het deksel schuin op de pan. Stoof de rollade in 40 minuten zachtjes gaar. Keer het vlees regelmatig om met behulp van een vleestang.
Neem de rollade uit de pan en verpak het dan in aluminiumfolie. Laat het vlees voor 15 minuten rusten.
Voeg ondertussen de cremefraiche toe bij het stoofvocht, en laat de saus inkoken.
Schil de appel en snijd deze in partjes van 1 cm breed. Zet de koekepan op het vuur, laat de boter heet worden en bak hierin de appelpartjes tot ze zacht zijn.
Snijd de rollade in plakken, en leg op elk bord een paar plakken. Leg daarop enkele partjes appel en schenk hier 2 grote lepels van de saus overheen.
Serveer de rollade met gebakken krieltjes en een groente naar keuze (bijvoorbeeld speziebonen, rode kool, rode bietjes)

De rollade is gaar als het stevig aanvoelt en niet terugveert als je er met de vleestang op drukt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.