Zalmfilet met romige zuurkool

4 moten zalmfilet olijfolie peper en zout Voor de zuurkool: 1 pakje zuurkool 2 dl riesling (witte wijn) 100 gr gerookt ontbijtspek (dobbelsteentje/ reepjes) 2 theelepels tijm 4 theelepels rozemarijn 2 laurierblaadjes 150 ml kookroom (koop 1 flesje kookroom van 250 ml) Voor de saus: 2 dl riesling 1 grote sjalot fijngesnipperd 100 ml room 100 gr roomboter peper en zout Benodigdheden: koekenpan, kookpan, sauspan Bereidingstijd: 25 minuten Voor 4 personen Doe in een kookpan de zuurkool (met vocht), riesling, ontbijtspek, tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes en zet dit, met deksel op de pan, voor 20 minuten op middelmatig vuur. Snij de sjalot fijn en zet deze op met 2 dl riesling en 100 ml room op middelmatig vuur. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Bestrooi de zalm met peper en zout. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de zalmfilet voor ongeveer 6 minuten. Keer de zalm twee keer om. Het is goed als ze vanbinnen nog rose zijn. Na 20 minuten maak je de zuurkool af door de 150 ml kookroom bij te gieten en deze voor 3 minuten door te warmen. Haal ondertussen de laurierblaadjes uit de pan. Haal de saus van het vuur. Voeg de kleine blokjes roomboter toe en roer dit tot een egale saus (zet de saus niet meer op het vuur want dan wordt de saus weer dun). Schep de zuurkool op een warm bord. Leg de zalm half op de zuurkool en giet de saus over de zalm. Serveer met franse frietjes.

Geef een reactie