Stamppot van ijsbergsla met saucijs

8 middelgrote aardappels vastkokend
1 kleine krop ijsbergsla
150 gram gerookte spekreepjes
zout
witte peper
nootmuskaat
1,5 dl melk

Voor erbij: sauzijzen
boter en olijfolie om in te bakken

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Benodigdheden: 1 kookpan met deksel, 1 koekenpan met deksel, kleine koekenpan stamper

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en zet apart.
Bak de saucijzen door ze eerst op hoog vuur aan te braden in de boter en een beetje olijfolie. Draai ze een paar keer om met behulp van een vleestang. Zet na 5 minuten het vuur laag, doe de deksel op de pan en braad ze op laag vuur voor nog zo’n 15 tot 20 minuten.
Doe de aardappels met voldoende water op het vuur en laat ze voor 15 minuten koken. Snijd intussen de krop sla in reepjes en vervolgens in stukjes. Was de sla en maak het daarna droog en zet apart.
Bak in de koekenpan, zonder olie of boter, de spekjes op middelmatig vuur voor 10 minuten.
Wanneer de aardappels klaar zijn, giet je ze af. Pureer de aardappels met de stamper, voeg een klein beetje zout toe, de witte peper, de nootmuskaat en schenk een beetje van de melk erbij, stamp alles goed door en schenk het laatste melk erbij. Voeg de gebakken spek met bakvet toe, schep om en voeg daarna beetje voor beetje de fijngesneden ijsbergsla toe en roer de sla gelijkmatig door de puree. Zet de pan terug op heel laag vuur en laat de stamppot nog voor een paar minuten doorgaren.
Serveer de stamppot met een saucijs op een warm bord.

Bakvet van de spekjes, niet heel erg gezond maar wel zo lekker!

2 gedachten over “Stamppot van ijsbergsla met saucijs”

Geef een reactie