Bietentaartje met geitenmousse

Het vermaarde La Colombe in Kaapstad combineert op inventieve wijze de Franse en Aziatische keukens. Dat is te danken aan de komst van chef Luke Dale-Roberts in 2006, die oosterse invloeden toevoegde aan de klassieke en hedendaagse Franse cuisine waarvoor La Colombe in binnen- en buitenland al vele prijzen in ontvangst mocht nemen. Dale-Roberts en zijn restaurant werden sindsdien Zuid-Afrikaanse chef van het jaar (2008) en restaurant van het jaar (2009).

Ingrediënten voor 10 taartjes
3 blaadjes gelatine
150 ml witte wijn
150 g zachte geitenkaas
300 ml slagroom, geklopt
4 gekookte bieten, geschild
1 tl suiker
1 el olijfolie
10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
2 eierdooiers, losgeklopt
1 el kappertjes
1 el olijfolie extra vergine
1 el balsamico

Extra nodig
10 vormpjes ter grootte van een eierdopje, plasticfolie, keukenmachine of staafmixer

Bereiding:
1/ Verhit de oven voor op 165° C.
2/ Bekleed de vormpjes met plasticfolie.
3/ Pureer de geitenkaas met de keukenmachine of staafmixer. Week de gelatine in water, verhit de witte wijn en laat iets inkoken en neem van het vuur. Los de gelatine erin op en schenk dit mengsel (machine al draaiende) bij de geitenkaas.
4/ Schep het mengsel voorzichtig om met de room, doe in de vormpjes en laat in de koelkast stijf worden.
5/ Neem 2 bieten en snijd deze heel fijn, mix met de suiker, olie en zout en peper naar smaak en snijd de andere 2 bieten in dunne plakken.
6/ Leg het bladerdeeg op een ingevette bakplaat. Schep in het midden van elke plak wat bietenmengsel en leg daar wat plakjes biet als een bloem omheen, breng op smaak met zout en bestrijk de randen van het deeg met eidooier.
7/ Bak de bietentaartjes in 15 min. in het midden van de oven gaar.
8/ Neem de geitenkaasmousse uit de vorm. Doe op elk bord het warme bietentaartje en leg hierop de geitenkaasmousse, laat het iets smelten. Garneer met wat kappertjes, olijfolie en balsamico.

Wijnsuggestie
Soave Monte Fiorentine 2008, Ca’Rugate, Veneto, Italië

Dit recept is afkomstig uit Topkoks voor thuiskoks deel IV

Geef een reactie