Varkenshaasjes in filodeeg met tomatensaus

Varkenshaas:
4 kleine varkenshaasjes, op kamertemperatuur
25 g boter
65 g pijnboompitten
30 gram verse spinazie
blaadjes van 3 takjes verse basilicum
2 el olijfolie
zeezout
4-8 vellen filodeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt

Tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
4 tenen knoflook, grof gehakt
4 uien, gesnipperd grof
1 blikje tomatenpuree
blaadjes van 6 takjes peterselie, fijngehakt
blaadjes van 2 takjes basilicum, fijngehakt
blaadjes van 2 takjes verse oregano, fijngehakt
zout naar smaak
1/2 theelepel versgemalen peper
1/2 theelepel gemalen chilivlokken
1 koffielepel suiker
500 gram pruimtomaten, ontvelt en fijngesneden
1 dl kippenbouillon

Tagliatelle all’ Uovo voor erbij

Bereidingstijd: 60 minuten
Voor 4 personen

Begin met de saus:
Hak de peterselie grof. Verhit de olijfolie in een grote pan en zet het vuur middelhoog. Bak de peterselie en de grofgehakte knoflook gedurende 5 minuten, roer voortdurend door.
Voeg de gesneden uien toe en laat verder bakken voor ongeveer 10 minuten, schep het mengsel voortdurend om. Voeg tomatenpuree, basilicum, oregano, zout, peper en pepervlokken toe en roer voor twee minuten. Roer de tomaten, met de kippenbouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat de saus gedurende 45 minuten sudderen op laag vuur. Roer af en toe. Maak de saus eventueel zoeter met een koffielepel suiker.

Varkenshaasjes:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter in een braad- of koekenpan. Braad de varkenshaasjes rondom aan, maar nog niet gaar. Laat ze even afkoelen en bestrooi met zout en peper naar smaak.
Snijd het vlees over de lengte tweederde in. Stamp of maal de pijnboompitten met een handje spinazie, het basilicum en 2 el olijfolie tot een grove pasta. Breng op smaak met zeezout en peper en vul het vlees met de pasta.
Rol de filodeeg om de varkenshaasjes en bestrijk het filodeeg met wat bakvet van de varkenshaasjes en het losgeklopte ei. Bak de hazen in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 min tot ze gaar en knapperig zijn.

Wijnsuggestie:
Alamos, Malbec 2009. Een krachtige maar soepele wijn wat goed past bij de italiaanse tomatensaus en de pesto.

Geef een reactie