Knolselderijsoep

1 knolselderij (kleine)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 kruidenbouillontablet
2 takjes tijm
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
zout en versgemalen peper naar smaak
1 eetlepel citroensap
boter
50 g Jambon d’Ardenne (ham)

Bereidingstijd: 35 minuten
Voor 4 personen

Snijd de boven- en onderkant van de knolselderij eraf en snijd de rest van de knolselderij met een groot mes in plakken. Schil de plakken, was ze en snijd ze in blokjes.  Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Smelt in een grote pan een beetje boter en bak hierin de sjalotjes ca. 2 minuten. Voeg de blokjes knolselderij toe en bak deze gedurende 1 minuut al omscheppend mee. Voeg het bouillontablet, tijm en 6 dl water toe en laat de selderij in ca. 20 minuten op laag vuur gaar koken. Haal de tijm uit de pan, voeg 1 eetlepel citroensap toe en roer de crème fraîche erdoor. Pureer de soep m.b.v. een staafmixer glad. Verwarm opnieuw de soep en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over vier diepe borden en bestrooi met de reepjes Jambon d’Ardenne.

Serveer de soep met roggebrood met ham en paté. Halveer hiervoor sneetjes roggebrood en bestrijk ze royaal met ardennenpaté. Leg hierop een plakje ham en bestrooi met versgemalen peper.

Geef een reactie