Nieuw Zeeland

Historie

In de 2e helft van de 19e eeuw namen franse missionarissen franse wijnstokken mee naar Nieuw-Zeeland. Daarmee begon eigenlijk de Nieuw-Zeelandse wijncultuur. De toenmalige regering was aanvankelijk niet bijster enthousiast. Ze hanteerde een stricte anti-alcohol wetgeving! Pas toen deze wetgeving werd herzien kreeg de verbouw van authentieke Nieuw-Zeelandse wijn de kans om te groeien en te bloeien.

Groei

Invloeden van buitenaf droegen bij aan deze groei. Buitenlandse bedrijven gingen investeren in de wijnindustrie, immigranten uit Europa wilden ook wel eens een lekkere wijn van Nieuw Zeelandse bodem drinken en er was een groeiende interesse van bezoekende toeristen naar nieuwe wijnen! In hoog tempo slaagden de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers er in topwijnen te produceren maar de Nieuwzeelanders waren geneigd deze voor zichzelf te houden. Geef ze ook eens ongelijk! Maar de vraag naar wereldwijnen bleef groeien en inmiddels heeft Nieuw-Zeeland 1 van de snelst groeiende wijnmarkten ter wereld!

Kwaliteit

Klimatologische omstandigheden en water-, lucht- en bodemgesteldheid zijn in Nieuw- Zeeland optimaal voor de productie van hoogkwalitatieve wijnen. Ter vergelijking met Europa; Nieuw-Zeelandse wijngebieden komen overeen met het gebied tussen Bordeaux en Zuid-Spanje.

Exclusief

In vergelijking met Frankrijk en grote broer Australie zijn de wijngebieden in Nieuw-Zeeland klein maar zeer fijn! De export steeg van 4 miljoen liter per jaar naar 20 miljoen liter in 2002 en vandaag de dag is dat nog iets meer.

De vraag blijft echter groter dan het aanbod waardoor Nieuw-Zeelandse wijnen vaak duurder zijn. Helaas is er ook in Nieuw-Zeeland wat overproduktie ontstaan. Voordeel daarvan is dat de prijzen wel flink dalen maar dat ging helaas ook iets ten koste van de kwaliteit. Gelukkig zijn ze hier zelf ook achter, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bordeaux, waar men te lang slechte wijn heeft geproduceerd. Bordeaux is altijd een sterke naam geweest maar ze hebben flink moeten inleveren. Vele wijnboeren aldaar gaan failliet. Nieuw-Zeelandse wijnboeren zijn gelukkig op tijd tot dit inzicht gekomen en er worden alweer veel wijngaarden gerooid waardoor de lage kwantiteit garant staat voor een hoge kwaliteit!

Enkele mooie Nieuw Zeelandse wijnen:

  • Yealands Sauvigon Blanc 8.99 euro Gall&Gall
  • Lawson’s Dry Hills Sauvignon Blanc 10.99 euro Gall&Gall
  • Matahiwi Pinot Noir 14.49 euro Gall&Gall
  • Montana Cabernet Sauvignon-Merlot 7.99 euro Albert Heijn

Een gedachte over “Nieuw Zeeland”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: