Pinot Noir

In tegenstelling tot Merlot lijkt Pinot Noir nooit “in” of “uit” te zijn maar hij is wel vaak onderwerp van discussies! Het probleem zit ‘em in zijn vaak wisselvallige kwaliteit. Het ene moment een beminnelijke, zijdeachtige, sappige en aromatische wijn, de volgende fles, zelfs eentje van dezelfde producent, kan afgrijselijk, wrang, onrijp of zelfs waterig zijn. Zelfs de grootste fans zullen het ermee eens zijn dat Pinot Noir net zo moeilijk en wispelturig kan zijn als een kind van 2! Een goede Pinot Noir is meestal erg duur. De beste wijnen uit de Bourgogne zullen je een fortuin kosten, net als de wijnen uit de Nieuwe wereld.

Dus waarom een Pinot Noir kopen?? Nou deze druif kan verbluffend mooie wijnen opleveren! Ze verschillen nogal van andere wijnen vooral wat betreft de textuur; deze wijn glijdt zacht als zijde door je keel. De zoete aardbeien en het frisse aromatische karakter van de jeugd maakt plaats voor prachtige tonen van chocola, koffie en zelfs van aarde en wild.
Hij past bijzonder goed bij rood vlees, wild, kazen en pastagerechten met tomaat. In zijn jeugd doet ie het ook goed bij alle soorten gevogelte en varkensvlees.

Als een Pinot Noir goed is dan is hij ook echt heel erg goed! Je leert ze pas kennen en herkennen na het uitproberen van enkele flessen rode Bourgogne. Vrijwel alle rode Bourgogne is Pinot Noir. Behalve Beaujolais, die ook bij de Bourgogne hoort, die wordt van de Gamay druif gemaakt.
De goedkoopste rode Bourgogne is vaak van slechte kwaliteit dus kun je beter wijn selecteren uit bepaalde streken van de Bourgogne. Zoals Gevrey-Chambertin, Nuits-St-George of Pommard. Hou er verder rekening mee dat je voor de beste wijnen heel wat geld moet neertellen. Dit geld zowel voor rood als wit! Misschien zorgt een iets goedkopere fles met een etiket uit Givry of Mercury voor een wat minder pijnlijke kennismaking maar met Pinot Noit weet je het nooit zeker!

Pinot Noir uit de Elzas, Frankrijk, kan lekker zijn op een eenvoudige en scherpe manier. Probeer hem licht gekoeld bij zalm, 1 van de weinig goede combinaties van rode wijn en vis. Probeer ook eens uitgebreid de fruitige, soms chocoladeachtige Pinot Noirs uit Chili en Californie. Deze zijn vaak redelijker geprijst. Vooral de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir, met z’n levendige kersen en bessensmaken in combinatie met mooi houtgebruik, zullen de wijn minder zuur maken.

Pinot Noir is net zoals Chardonnay een druivesoort die wordt gebruikt voor Champagne en mousserende wijn. Dus hou je niet van Pinot Noir in stille vorm, probeer dan een een Pinot Noir in zijn bruisende vorm!

-Honore Lavigne, Macon Bourgogne
5.99 euro Albert Heijn

-Mischief and Mayhem Bourgogne 2006
12.99 euro www.ahwijndomein.ah.nl

-Clos de Vougeot Grand Cru 2005
89 euro www.ahwijndomein.ah.nl

-Flaxbourne, Marlborough New Zealand Pinot Noir 2008
6.99 euro Albert Heijn

-Montana, South Island New Zealand 2008
7.99 euro www.ahwijndomein.ah.nl

-Matahiwi Estate, Wairarapa, New Zealand 2008
14.49 Gall&Gall

-Blind River, Marlborough, New Zealand, 2007
22.99 euro Gall&Gall

-Valdivieso Reserve, Chili 2008
12.99 euro Gall&Gall

Een gedachte over “Pinot Noir”

 1. Op de late zaterdagavond een perfecte compaan bij de jazz.

  Misschien dat de voorliefde voor Nieuw Zealand en in het bijzonder het Zuidereiland -Marlborough- mij parten spelen….

  Geen pair bij m’n pijpen of sigaren maar dat moge duidelijk zijn.

  Onwillekeurig denk ik bij deze frisse rode Pinot Noir aan mijn -voorlopig enige- huwelijksdiner waarbij een Moulin à Vent 1990 het diner vergezelde. Goed bij zacht rosé rundvlees als ook een wat zwaardere witvis. Het blijft toch zo’n misverstand dat vis alleen witte wijn verdraagt…

  Probeer en oordeel zelf, dat blijft toch altijd de beste graadmeter.

  “over smaak valt niet te twisten, over het gebrek daaraan des te meer”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: