Wijn en spijs

Het “terroir” van gerechten

Ik geef toe dat het een beetje een “kip of het ei”- vraag is: ontwikkelen wijnstijlen in traditionele wijngebieden zich naar de streekkeuken toe of past de streekkeuken zich aan de stijl van de wijn aan? Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden.

Dezelfde omgevingsfactoren die de smaak van druiven en wijn beinvloeden, beinvloeden ook het fruit, de groenten en de dieren van de streek in kwestie. Het zal je dan ook niet verbazen dat strikt regionale wijn-spijscombinaties meestal goed blijken te werken.

De volgende voorbeelden laten zien wat ik bedoel:
Medium Dry Spaanse amontillado sherry en Spaanse ham
Kangoeroe en rijke Zuid-Australische Shiraz
Atlantische mosselen en knisperend droge witte Loire-wijn
Coq-au-vin en goede rode Bourgogne
Roquefort kaas en weelderig zoete Sauternes

Ik zou nog heel lang door kunnen gaan. Goede combinaties hoeven niet exact uit dezelfde regio te komen; een los gehanteerd regionaal thema kan zelfs goede inspiratie opleveren wanneer je nadenkt over wat je wilt eten en drinken. Dus de ham mag best ergens anders vandaan komen en de knisperende, droge witte wijn mag best een Zuid-Afrikaanse zijn; de mosselen mogen best Zeeuwse zijn en de zoete Sauternes mag ook een Trockenbeerenauslese uit Duitsland zijn. De combinaties zullen dan nog steeds werken!

Dan zijn er nog natuurlijk de grootse wijn-spijscombinaties die bijna volledig tegengestelde culturen en streken verenigen: heldere Duitse Riesling uit het koele Moezeldal en een geurige viscurry van de exotische stranden van Thailand bijvoorbeeld, of een koppige, zwaar gekruide Marokkaanse lams-tajine met een rijke Argentijnse Malbec. Heerlijk!! Misschien schiet dit de theorie van terroir aan flarden maar ze smaken verrukkelijk dus wat maakt het uit!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: