Whisky & Spijs-proeverij

Een Whisky & Spijs-proeverij? Een wijn-spijsproeverij kennen we allemaal wel, wijn is immers dé begeleider van lekker eten. Kan dat dan ook met whisky? Op uitnodiging van Peter Verbeek (The Commitment to Malt) gaan we op onderzoek. Op naar de proeverij in De Heerlijkheid waar we zes gerechtjes voorgeschoteld krijgen, gepaard met een mooie whisky. Dit alles in het kader van de Week van de Smaak.

Hans Bol van Whisky Import Nederland heeft met zorg de geserveerde whiskies geselecteerd op de kracht en de mate waarin deze het gerecht een toegevoegde waarde geeft. Hij meld dat we vooral de tijd moeten nemen voor de whisky “Eerst neuzen, dan proeven”. Ook adviseert hij de proevers geen water toe te voegen aan de whisky. Vaak wordt dit gedaan om de aroma’s los te maken maar door de whisky met ‘spijs’ te combineren is dit niet meer nodig.

We starten met een krab/garnalencocktail geserveerd met een 12 jaar oude Carn Mor Island (Arran). Een zachte whisky die ziltig, fruitig en licht geturfd is en die het smaakpalet van de frisse krab/garnalencocktail versterkt. Het is de meest zachte van de distileerder en dat is te proeven.

De hartige quiche gaat samen met Adelphi’s Fascadale, een whisky gestookt op het turf van het vaste land waarin je de witte pepertjes proeft, een prima combinatie. De volgende gang betreft een kruidige paddestoelensoep met een First Cask Bowmore 1999, cask strenght. Deze sterke en kruidige whisky doet de kruiden in de soep eer aan, alhoewel wij het in onze keel voelen branden. Dit is ook niet zo verwonderlijk aangezien “Cask Strength” betekent dat de whisky niet tot de gewoonlijke 40% alcohol is gebracht, maar op 50-60% is gelaten, zoals het al in het vat of de cask was. De 12 jaar oude Alchemist Highland Park bij de kalfsbiefstuk in port-roomsaus met bijgerechten is een stuk milder. Het is een ondersteunende whisky zonder een overheersende smaak, daardoor past hij eigenlijk overal bij en dus ook bij de lekkere biefstuk, aardappelkroketjes, witlof en portsaus.

Na de vier hartige gerechten stappen we over naar het zoete gedeelte van het diner. De hemelse crepe met chocoladeroom wordt begeleid door een  Blackadder Braevel 1996 RC Sherrybutt, een elegante, subtiele whisky. De RC staat voor Raw Cask Sherrybutt en dit betekent dat we hier met een exclusieve whisky uit een voormalig Sherry vat te maken hebben. De afsluitende caramel met grofgehakte pecannoten gaat gepaard met een Exclusive Range Auchentoshan 1999 wat ook een voltreffer is.

Interessant om te weten is dat zo ongeveer 90% van de whiskies die overal te koop zijn zogenaamde blends zijn. Dit zijn mengsels (blends) van verschillende jaargangen en samenstellingen met het doel om een standaard en constante smaak te produceren. Op deze avond proefden we ook de zogenaamde single malts, wat feitelijk nog steeds mengsels zijn, maar dan van vaten uit één jaargang van één destileerder. Ook mochten we proeven van de Single Casks: whiskies in beperkte oplage en slechts uit één vaatje getapt. Deze flessen zijn gelabeled met de datum van destileren, datum van bottelen en het aantal flessen gevuld met dat ene vat. Kortom we mochten proeven van bijzondere whiskies en kunnen nu ook adviseren: laat die wijn eens staan en ga voor een mooie whisky!

4 thoughts on “Whisky & Spijs-proeverij

  1. En, nog whisky gekocht naar aanleiding van de avond?

    Klinkt goed in ieder geval 🙂

  2. Het was een grandioze avond, Albert had top spijzen klaargemaakt en Hans had er prima Whisky’s bij gekozen.

    dank mannen!

  3. De whisky Carn Mor Island gaat gekocht worden. Hij is echt heel lekker en fluwelig zacht. De Highland Park is ook een aanrader en zal ook wel binnenkort in huis worden gehaald.
    Proost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.